![](/media/lib/263/n-salami-c094e882927353e2bf12872c45fd12c7.jpg)
Przetworzone mięso prowadzi do pogorszenia objawów astmy?
21 grudnia 2016, 13:53Duże spożycie wędzonego i przetworzonego mięsa, np. szynki czy salami, wiąże się z pogorszeniem objawów astmy.
![](/media/lib/272/n-smuga-kondensacyjna-250f7d6f986dc991c7b6ef37f6e5b9a2.jpg)
Dwóch naukowców szykuje eksperyment związany z manipulacją atmosferą
28 marca 2017, 11:34Dwóch naukowców z Uniwersytetu Harvarda przygotowuje się do przeprowadzenia jednego z pierwszych oficjalnych eksperymentów z dziedziny geoinżynierii. Eksperyment będzie prowadzony na małą skalę i ma dać odpowiedź na pytanie o efektywność i ryzyka związane z celowymi próbami manipulowania atmosferą.
![](/media/lib/277/n-diabelski-storczyk-1628e45de3267f1af5c23120d91795ce.jpg)
"Diabelski storczyk" Polaków na liście najciekawszych gatunków odkrytych w ciągu ostatniego roku
26 maja 2017, 14:27Aby uczcić urodziny Karola Linneusza, College of Environmental Science and Forestry co roku zestawia listę Top 10 New Species, obejmującą 10 najciekawszych gatunków odkrytych w ciągu ostatniego roku. W tym roku do grona zwycięzców trafił Telipogon diabolicus. Nazwa orchidei nawiązuje do budowy prętosłupa, który przypomina głowę diabła. Storczyk został odnaleziony podczas prac terenowych prowadzonych przez dr Martę Kolanowską w południowej Kolumbii.
![](/media/lib/253/n-tabetha-0dd2504c1d4958b8fc0a7b5f4037fa5a.jpg)
Planeta z pierścieniami przesłania gwiazdę Tabby?
24 sierpnia 2017, 09:26Odkryta przed kilkoma laty gwiazda KIC 8462852 – tzw. gwiazda Tabby – od razu zaczęła wzbudzać wielkie zainteresowanie. Światło gwiazdy przygasa bowiem kilkukrotnie w ciągu roku w sposób, którego astronomowie nie potrafią wyjaśnić. Pojawiły się więc najróżniejsze hipotezy, w tym i takie mówiące o istnieniu wokół gwiazdy struktury zbudowanej przez obcą cywilizację.
![](/media/lib/290/n-stres-4f0e3bf0ea2b35594d00e1d6b2fb4b05.jpg)
Stres wpływa na mikrobiom tak samo, jak "śmieciowe" jedzenie
17 października 2017, 10:22Stres jest tak samo szkodliwy, jak niezdrowa dieta. Zespół prof. Laury Bridgewater z Brigham Young University odkrył, że gdy samice myszy wystawiano na oddziaływanie stresu, ich mikrobiom zmieniał się podobnie jak u myszy na wysokotłuszczowej diecie.
![© avlxyzlicencja: Creative Commons](/media/lib/297/n-1210865010_458186-3c2fe30e67d04e055d09b32688d3389a.jpeg)
Instytut Żywności i Żywienia przygotował dla dzieci aplikację o zdrowym żywieniu
5 stycznia 2018, 13:24„Zdrowice” to nowa aplikacja o zdrowym żywieniu dla dzieci i młodzieży przygotowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Eksperci mają nadzieję, że dzięki tej grze dzieci zainteresują się zasadami racjonalnego żywienia i zdrowym stylem życia.
![](/media/lib/304/n-gronkowiec-pod-skaningowym-mikroskopem-elektronowym-5018540c6072511e85d36f938e9e72b8.jpg)
Odkryli piętę achillesową gronkowca złocistego
27 marca 2018, 05:18Naukowcy z francuskiego Narodowego Centrum Badań Naukowych (CNRS - Centre national de la recherche scientifique) oraz Instytutu Pasteura zidentyfikowali u gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) gen związany ze zjadliwością, a także tworzeniem biofilmu i rozwojem oporności na pewne antybiotyki.
![](/media/lib/311/n-notozaur-aaac8729af5aef85079110238c8cc6bf.jpg)
Najstarsze ślady gruźlicy odkryto pod Opolem
7 czerwca 2018, 11:44Polsko-amerykański zespół naukowy zdobył potencjalne dowody na infekcję gruźlicą u liczącego sobie 245 milionów lat gada morskiego. Ślady choroby odkryto na skamieniałości z Muzeum Geologicznego Uniwersytetu Wrocławskiego. Eksponat MG UWr. 4438s to jedyny znany przedstawiciel gatunku Proneusticosaurus silesiacus
![](/media/lib/318/n-ayahuasca-0525a0ddcf91683436c903ed7958137d.jpg)
Psychodelik pomoże w badaniu psychologii i biologii umierania
16 sierpnia 2018, 12:14Najnowsze eksperymenty sugerują, że dimetylotryptamina (DMT), psychoaktywny związek występujący w ayahuasce, wywołuje w mózgu zjawiska, które przypominają te związane z doświadczeniami z pogranicza śmierci (ang. near-death experiences, NDE).
![](/media/lib/325/n-pieczywo-2f4d89b413d7766541f3eb12b69eef2b.jpg)
Sztuczne wzbogacanie błonnikiem może wywoływać nowotwór
22 października 2018, 12:04Dodatek oczyszczonego błonnika do przetworzonych pokarmów może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wg naukowców, zwiększa się np. ryzyko raka wątrobowokomórkowego (ang. hepatocellular carcinoma, HCC).